Dom a záhrada

Nebojte sa rebarbory. Môžete si z nej pripraviť pokrmy od výmyslu sveta.

Listové stopky rebarbory obsahujú vitamíny C, B, A, minerálne látky a organické kyseliny. Trošičku zlou vlastnosťou tejto zeleniny je, že na seba viaže vysoké množstvo vápnika. Preto by sme spolu s ňou, mali vždy konzumovať potraviny bohaté práve na vápnik. Ak máte problémy so slabými kosťami, alebo obličkovými kameňmi, jej konzumácii, by ste sa mali vyhnúť.

rebarbora
 
Rebarbory sú mohutné a trváce  rastliny. Preto postačí ak si vysadíte dva, či tri kúsky. Väčší počet, by bol zbytočný. Rozmnožujeme ich pomocou odrezkov, zo starších a dobre vyvinutých rastlín, ktoré vysádzame koncom leta, do hĺbky približne päť centimetrov. Prvú zimu je potrebné ich chrániť pred mrazom. Na tento účel môžete použiť hrubšiu vrstvu suchého lístia, alebo netkanú textíliu.
Rastlinky, ktoré sme vysadili na jeseň, budúce leto pravidelne hnojíme a odburiňujeme zem v ich okolí. Ak sa objavia puky kvetov, čo najrýchlejšie ich odstránime. Rastlinu by zbytočne oslabovali, takže by svoju energiu míňala na ich tvorbu, ktoré nepotrebujeme a rast by bol výrazne spomalený. Listové stopky začíname rezať až v druhom roku.
Ak nemáte možnosť zohnať odrezky, siahnite po už vypestovaných priesadách, alebo semenách. V prípade pestovania zo semien sa však na vlastnú úrodu môžete tešiť najskôr za dva až tri roky.
 
Rebarbora obľubuje teplo a veľa slnka. Podľa tohto, by sme mali vyberať jej stanovisko na záhrade. Je tiež dobré, ak bude chránená pred vetrom. Sadíme ju do stredne ťažkej pôdy s dostatkom živín a počas leta dostatočne zalievame.
Rastlinu môžeme na jednom mieste pestovať až deväť rokov. Po tomto čase začne slabnúť a pomaly odumierať. Preto na to myslite vopred a z odrezkov postupne pestujte nové rastliny. Zeminu okolo rebarbory treba minimálne raz za rok pohnojiť.

listy rebarbory
 
Listy a stopky, zbierame už začiatkom apríla. Neosekajte však celú rastlinu. Tak ju budete môcť strihať postupne, počas celého leta. Využiť ju môžeme na prípravu kompótov, koláčov, alebo ako zeleninovú prílohu k mäsovým jedlám.
 

Nebojte sa rebarbory. Môžete si z nej pripraviť pokrmy od výmyslu sveta.
4.3 (85%)12